Site Overlay

Samen voor Oekraine

HELP ONS HELPEN

Alle donaties die online of in de salon gemaakt worden gaan rechtstreeks naar het Rode kruis.Deze donaties worden ingezet voor de gezinnen die zijn getroffen door de verschrikkelijke oorlog in Oekraine.

Help ons helpen

Liefs Piep en Lief

Naast geld overmaken, kun je nog meer doen om de Oekraïense bevolking te steunen. Zo roept vredesorganisatie PAX op om te demonstreren in Nederland. “We horen van de Oekraïners dat zij willen dat hun verhaal zo veel mogelijk verteld wordt”, zegt woordvoerder Marlous van ‘t Pad Bosch. “Ga daarom demonstreren, spreek je eigen regering aan om sterker op te treden, om hardere sancties te uiten tegen Rusland.” Dit weekend zijn er verschillende protesten aangekondigd in onder meer Amsterdam, Den Haag en Groningen.

Het Rode Kruis heeft een simpel antwoord op de vraag hoe je als Nederlander iets kan bijdragen aan de hulpverlening in Oekraïne: doneer geld. “Dat is het meest efficiënt”, legt woordvoerder Naomi Nolte uit. “Zo kunnen we organisaties in de regio helpen. Natuurlijk is het ook goed als er spullen die kant op worden gestuurd, maar dat is niet het meest efficiënt, aangezien veel mensen juist weg willen daar.”

Schoon drinkwater nodig

Inmiddels hebben al heel veel Nederlanders gehoor gegeven aan de oproep om te doneren, tot nu toe 1,5 miljoen euro. Ongeveer een half miljoen daarvan gaat naar het Oekraïense Rode Kruis, dat al jaren hulp verleent in het land. “Zo delen ze op dit moment onder meer schoon drinkwater uit, omdat meer dan een miljoen mensen dat nu niet hebben vanwege vernielde watervoorzieningen. Daarnaast geven ze ook voedsel en medische zorg.